Proiectul propus răspunde unor probleme stringente în comunitate, prin educarea într-un mod atractiv, implicând experți în cele două probleme enunțate, a minim 100 de elevi de gimnaziu din Timișoara și zona metropolitană și prin implementarea unei campanii de conștientizare:
(1) fragmentarea socială dintre cei cu dizabilități și cei fără dizabilități, dată de lipsa oportunităților de educație legat de dizabilitate și incluziune. Încă avem școli speciale pentru copiii cu dizabilități, accesul celor cu dizabilități în școlile de masă este limitat, profesori de sprijin nu sunt și, din păcate, această fragmentare are toate șansele să se perpetueze.
Această diviziune artificială continuă și în viața adultă – doar 7.5% din persoanele cu dizabilități din România sunt angajate în muncă, față de media EU de 45% (estimările ONU).
(2) criza climatică și poluarea masivă din România. Fiecare gospodărie poate să contribuie, prin dezvoltarea unei atitudini orientate spre reciclare, la reducerea poluării din țară. Copiii sunt mult mai receptivi la educația de mediu, conștienți de rolul activ pe care îl au, inclusiv acela de educatori pentru adulții din familie. Unul din marii poluatori casnici, deșeu neglijat în prezent – dacă e să comparăm cu hârtia, sticlele, dozele – este uleiul alimentar uzat (1 litru de ulei alimentar aruncat necorespunzător poate polua până la 1 milion de litri de apă). Un alt deșeu cu care nu prea știm ce să facem este cel provenit din textile – industria modei este un mare poluator la nivel global, iar obiceiurile de consum legate de textile nu sunt cele mai sustenabile
Viziunea proiectului este de a contribui la noi generații conștiente cu privire la importanța unei comunități locale active și implicate și de a oferi membrilor comunității posibilitatea de a acționa direct, cu impact, pentru rezolvarea unor probleme sociale și de mediu. O altfel de atitudine față de teme importante în lumea în care trăim are impact în dezvoltarea proprie și a celor din jur.
Mijloacele prin care atingem obiectivele sunt:
1. Implementarea a 20 de ateliere educaționale pentru minim 100 de elevi din Timișoara și împrejurimi, pe două teme importante:
a. excluziunea socială a celor cu dizabilități, folosind a principal suport educativ romanul grafic ”Spune-mi Eli”: lectură din Spune-mi Eli și dezbatere pe teme de drepturile omului, incluziune / excluziune, izolare, alături de autor și personaj
b. poluarea prin deșeuri casnice, colectare și reciclare creativă, având în centru modelele de economie circulară implementate de două întreprinderi sociale din comunitate – OilRight (ulei alimentar uzat transformat în lumânări parfumate) și ONEshirt (deșeuri textile transformate în jucării și obiecte utile în casă).
2. Implementarea unei campanii de conștientizare cu privire la probleme de mediu și excluziune, online și offline, atingând direct minim 5000 de persoane.